Учените неправилно оцениха мощността на слънчевото изригване и скоростта на изхвърления от

...
Учените неправилно оцениха мощността на слънчевото изригване и скоростта на изхвърления от
Коментари Харесай

Новата магнитна буря на Земята се оказа трети клас по петобална скала

Учените погрешно оцениха мощността на слънчевото изригване и скоростта на изхвърления от него плазмен поток, което в последна сметка докара до мощна магнитна стихия и полярни сияния, забележими от нетипични райони.

Това бе обявено от Лабораторията по слънчева рентгенова астрономия на Института за галактически проучвания на Руската академия на науките (РАН) и Института по слънчево-земна физика към Сибирски клон на РАН. На 5 ноември на Земята стартира магнитна стихия. Тя се оказа толкоз мощна, че провокира полярни сияния, които можеха да се следят чак до съветския юг.

" Вече е ясно, че както скоростта, по този начин и мощността на излъчванията бяха напълно погрешно оценени, макар че това въпреки всичко не изяснява по какъв начин такава слаба причина може да провокира стихия от следеното равнище “, споделя се в известието.

Отбелязва се, че мощен плазмен поток бе изхвърлен от Слънцето към Земята на 3 ноември. Той съответства във времето с извънредно едва слънчево изригване, което по някакъв метод може да се следи от Земята. Учените идентифицираха потока точно с изригването, предава NOVA.

" По всички признаци емисията се смяташе за елементарна. Въз основа на това, както и на измерената скорост на облака, идването на плазма към Земята се очакваше...на 6 ноември и бе избрана в прогнозите от всички международни организации като слаба магнитна буря от равнище G1, което е най-ниският клас “, допълват от лабораторията.

Всъщност се оказа, че газовите облаци са минали разстояние от 150 милиона километра от Слънцето до Земята единствено за два дни и в последна сметка са блъснали магнитното поле на Земята ден по-рано от предстоящото и със доста по-голяма мощ, обобщиха учените.

Според техните оценки сутринта на 6 ноември Земята към момента ще бъде в облака от слънчева плазма. Температурата на междупланетния газ наоколо до Земята се усили до 300 000 градуса, т.е. почти 10 пъти, а скоростта на слънчевия вятър се усили от 350 на 500 километра в секунда.

" Измерванията на галактическите апарати, през които плазменият облак мина по пътя си към Земята, демонстрираха съществуването на лично магнитно поле в плазмата, насочено противоположно на посоката на магнитното поле на Земята. Това може да аргументи един тип анихилация на силовите линии, когато полето на изхвърляне взаимодейства с полето на Земята, което най-вероятно в допълнение е усилило въздействието върху земната магнитосфера “, обясниха учените.

В момента бурята е класифицирана като G3 (трети клас по петобална скала). Впрочем, тя не е връх даже за 2023 година. На 23-24 април имаше стихия, която доближи своя връх на равнище G4, а това не се бе случвало няколко години преди този момент. Последната стихия на равнище G5 бе записана на 11 септември 2005 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР